Bokrecension – Secrets of the Millionaire Mind

Bokrecension – Secrets of the Millionaire Mind

12 juni, 2020 0 av Fredrik
Secrets of the Millionaire Mind
T. Harv Eker

Temat för idag är en bokrecension på boken Secrets of the Millionaire Mind: Mastering the Inner Game of Wealth av kanadensaren och senare amerikanen T. Harv Eker. Som de flesta nog förstår är det en klassisk ”bli rik” bok med allt vad det innebär. Men det som gör att denna ändå sticker ut lite jämfört med många andra är det stora fokuset på det inre (tankar, känslor, motivationsfaktorer etc.) istället för det yttre.

Harv motsätter sig till viss del de klassiska affirmationerna som ofta används inom självhjälp. Han förespråkar istället ”deklarationer”. En affirmation påstår att ett mål redan är uppnått, t.ex. jag tjänar mycket pengar, jag är snygg osv. Problemet med detta är ofta att hjärnan ”vet om” att det inte är sant och negligerar det.

En deklaration däremot påstår inte att målet är sant, men att vi har som intention att uppfylla det. Det är också officiellt som att nu är det bestämt att vi ska ta tag i detta. Några av de deklarationer Harv delar med sig i boken är: Jag observerar mina tankar och tar bara åt mig av de som stärker mig och min inre värld skapar min yttre värld.

För att lyckas med något, i detta fall ekonomiskt, måste man ändra sina tidigare tankesätt och beteenden som uppenbarligen inte har fungerat. Det gör man i 4 steg enligt Harv:

  • Medvetenhet: Alla påståenden om pengar etc. man hört när man var ung
  • Förståelse: Hur man tror dessa påståenden har påverkat ens finansiella liv
  • Dissassociering: Att inse att dessa tankar bara representerar vad man hört och lärt sig och inte är en del av en själv. Samt att man har ett val i nuet att ändra.
  • Reparering: Processen att ersätta de skadliga/dåliga tankesätten med nya och bättre

Många fattiga människor säger ”pengar är inte viktigt”. När man säger så stöter man ifrån sig pengar. Som exempel, tänk att du nån säger ”min fru/man är inte viktig”, ”min kompis är inte viktig”, ”min pojkvän/flickvän är inte viktig”. Tror du att dom skulle stanna kvar så värst länge? Nä precis och inte heller pengar!

Harv ger även en intressant utmaning, att inte klaga på 7 dagar! Vad som än händer, klaga inte!

Att agera är oerhört viktigt. Det är en stor skillnad mellan fattiga och rika. Fattiga oroar sig för allt och lite till och kommer därför aldrig till skott. Rika däremot tar risker och lyckas därför. Mottot är: skjut först, sikta sen.

Majoriteten av människor tjänar inom 20% av sina närmaste vänners genomsnittsinkomst.

En väldigt intressant princip Harv pratar om är att man är som en ”behållare” för pengar. Om man utvidgar sig själv och då även sin behållare kommer universum automatiskt fylla den. Universum är i överflöd och kommer som en naturlig reaktion fylla ett vakuum. D.v.s ens rikedom kan bara växa lika mycket som man själv växer.

Om en 30 meter hög Ek hade haft en människohjärna skulle det bara växa till 3 meter.

Ett annat av Harv’s ordspråk: ”don’t wait to buy real estate, buy real estate and wait”.

Det är endast när man är utanför sin komfortzon som man växer. Men måste hela tiden utmana sig själv. Exempel: Om en planta inte växer så är den döende. Det är samma med människor. Man ska hela tiden försöka att utvecklas.

Harv använder sig av ”power thinking” som istället för ”positive thinking” är mer som en reframe av situationen där man väljer en tanke som är stärkande och motiverande.