Coronaviruset, vad händer?

Coronaviruset, vad händer?

10 mars, 2020 0 av Fredrik

De senaste månaderna har nyheterna varit totalt dominerade av det nya coronaviruset. Vad är det som händer egentligen och hur orolig ska man vara?

Det började som ett utbrott som var i stort sett helt begränsat till Kina med ytterst få övriga fall i världen. Så var det under många veckor tills det plötsligt började få fäste i Europa och då främst Italien.

Sverige var väldigt skonat i början men har nu över 200 bekräftade fall. Det har till och med blivit så att Vietnam, som endast har drygt 20 fall, har infört reseförbud från Sverige (samt 10 övriga länder).

Sveriges beredskap?

Många frågar sig över Sveriges beredskap och hur bra regeringen hanterar det hela. Vi arrangerade melodifestival i helgen med tiotusentals besökare, samtidigt som Danmarks statsminister ställde in ett liknande evenemang. Är Sverige för passiva i denna frågan undrar vi?

Hur farligt?

Corona

Det känns som det finns två läger kring hur farligt coronaviruset är. Dels de som menar att det bara är ett vanligt förkylningsvirus/influensa. Där den vanliga influensan smittar hundratusentals varje år och där flera hundra dör, bara i Sverige. I världen tros det dö hundratusentals personer varje år av just vanlig influensa.

Sen finns det de som menar att vi inte vet så mycket om detta ny virus än. Och att om det börjar smitta på allvar så kan det ge allvarligare symptom och kräva mer intensiv sjukhusvård för väldigt många patienter. Och då kommer sjukvården bli väldigt hårt belastad. Sen finns även riskerna med att det kan mutera eller förändras.

Vem vet, vi kanske bara har sett början av Corona?